Har du och din häst njutit av härliga sommarmånader tillsammans och nu är det dags att förbereda inför den långa vintern. Vänta inte för länge, hösten kommer bara att flyga förbi och plötsligt är det minusgrader och snö i luften. 

Se över hästtäckena

Har du några hästtäcken eller behöver du köpa helt nya? En häst behöver vanligtvis bara ett stalltäcke och ett lite tunnare täcke att ha ute. En häst behöver inte ett tjockare täcke söder ut. Om vintrarna blir kallare än -15 kan det vara bra att ha ett tredje, tjockare täcke som de kan ha utomhus. Hästtäcken kostar mellan 300-1000 kronor beroende på storlek, tjocklek och kvalité.

Införskaffa snösulor

Om det kommer mycket snö i den del av landet borde hästen ha snösulor. Det hjälper hästen att få bättre grepp. Det finns avtagbara snösulor som du kan sätta på och ta av utan att ringa hovslagaren. De fästes helt enkelt i broddarna som hovslagaren sätter varje vinter. Det finns också snösulor som sitter hela vintern men då är det viktigt att sköta hovarna extra noga så att det inte samlas lera eller andra material i sulans slang. Det kan leda till tryckskador.

Uppvärmda vattenkoppar

När kylan kommer blir vattnet till is. Eller så blir vattnet så pass iskallt att hästen kan få ont i magen om den dricker för mycket av det. Med en vattenkopp som går att värma upp kan hästen alltid få friskt och lagom tempererat vatten, oavsett hur kallt det är ute.

Se över hagen

Vilket skicka är hagen i? Kommer stolparna att hålla även om det blir tryck från snö och is? Behöver hagen mer sand eller grus innan vintern för att förhindra lermark? Det är också viktigare att sköta mockningen i hagen under vintern då hagen blir mycket mindre tack vare snön. Om avföringen ligger kvar för länge och trampas ned i marken kan det blir för mycket parasiter i marken.