En hund brukar gilla att lata sig i soffan och ta en tupplur med dig. Men den mår också bra av den friska luften. Bruks- och jakthundar hålls ofta i hundgård mellan sina arbetspass. 

Placering

En hundgård ska gärna byggas på en plats där ni spendera mest tid i trädgården. Hunden vill ha uppsikt över vad alla andra gör. Bygger ni hundgården i skymundan kan det leda till att hunden skäller hela tiden eftersom den hör ljud som den inte förstår.Extra bra är om hundgården kan sitta ihop med ett förråd eller mindre boningshus. Du behöver bara bygga två eller tre väggar och kan kapa ett hål i huset för en isolerad del inomhus där hunden kan sova och få vara ifred.

Regler

Större gårdar kan du behöver bygglov till om det är inom detaljplanerat område. Prata om dina planer med kommunen innan du börjar bygga.En hundgård måste vara minst en specifik storlek beroende på storleken på hunden och hur många hundar som ska bo i hundgården. Exempelvis säger man att 1 hund med mankhöjd under 25 centimeter behöver åtminstone 6 kvadratmeter att röra sig på.

Byggandet

Du väljer själv om du ska använda hopkopplade stängslen eller en lättare byggnad av trä. Ett bygge kräver alltid rätt verktyg, du kommer att behöva en bra skruvdragare för att lyckas samt en trä- eller stålkap.Det tar åtminstone en helg att bygga upp en större hundgård och det krävs mer än bara material för väggarna. Hunden ska ha en varm och isolerad plats att sova på, något mjukt att gå på, skydd i marken så hunden inte kan gräva sig ut samt plats att äta och dricka.