Det går att ha husdjur i lägenhet, det finns flera raser och arter som trivs bra i mindre utrymmen. Frågan är hur man ska ställa sig till husdjuren när man hyr ut en lägenhet till personer med husdjur.

Restriktioner

Du har egentligen inte rätt att förbjuda hyresgäster från att ha husdjur. Även om det står i kontraktet att gästerna inte får ha husdjur, kan de alltså förbise regeln och ändå skaffa en hund eller katt. En av få gånger du kan förbjuda husdjur är om hela bostaden är anpassade efter allergiker eller sjuka människor (såsom lågt immunförsvar).

Problem

Om du får problem med skadegörelse eller att husdjuren för oljud om nätterna, inte är rumsrena eller rent av farliga för omgivningen kan du vänta dig till bostadsjuristerna som kan hjälpa dig att vräka hyresgästen eller kräva skadestånd. Det är så klart viktigt att det står i kontraktet vilket ansvar hyresgästen har när det kommer till sina husdjur. Om hundarna skäller hela nätterna eller katterna river sönder tapeterna, står djurägaren som ansvarig.

Udda husdjur

Det finns dock restriktioner när det kommer till mer udda husdjur. Om hyresgäster har eller vill skaffa en orm måste de gå genom Miljöförvaltningen i sin kommun och få ett speciellt tillstånd. Det är för att skydda de som bor grannar då en förrymd orm kan komma in i andras lägenheter. Det finns också möjlighet att förbjuda hyresgäster från att skaffa giftiga husdjur såsom spindlar, grodor och ormar.Större djur som inte passar i en lägenhet kan också förbjudas såsom grisar, många tror nämligen att de köper en minigris som är liten för livet och blir chockade när grisen plötsligt väger 50 kilo och äter dem ur huset.