Om du älskar hundar och vill tjäna pengar på din passion kan du starta en kennel som du driver på fritiden eller på deltid om du kan. Här berättar vi hur du kommer igång. Vi kan börja med att säga att få klarar av att leva på en kennel. Det ger inte mycket pengar i fickan och kräver att du jobbar hela tiden. De som driver kennlar brukar vara de som vill förbättra rasen och har en passion för hundar.

SKK

Du behöver få din kennel registrerad hos SKK. Det kostar 2500 kronor och ger kennel en kvalitetsstämpel. Den visar att du följer de regler och stadgar som de har satt. Du är också tvungen att följa deras hälsoprogram för att vara säker på att rasen och de individuella hundarna är skyddade och säkra.

Rasen

Fundera länge på vilken ras du vill jobba med. De har alla olika förutsättningar och behov, välj därför en ras som passar dig och läs på så mycket du kan. Ju mer du kan om rasen, desto lättare har du att hitta en bra avelshane till din tik. Du behöver också gå på utställningar, göra test på hundarna för att veta deras temperament, göra tester och veterinärundersökningar för att försäkra dig om att hundarna är friska och inte skickar med några genetiska sjukdomar till valparna. Här går det mycket pengar, en anledning varför rashundar kan vara så dyra att köpa från en kennel.

Plats

Du behöver rikligt med plats för att driva en kennel. Ett hus fyllt med hundar i olika åldrar skapar kalabalik och de behöver en tomt att leka i. Har du ett litet hus kan du investera i ett attefallshus på tomten för att få en perfekt plats för hundarnas saker eller som boende för dem. Attefallshus behöver i vanliga fall endast en bygganmälan så länge den är 25 kvadrat eller mindre, men tala med din kommun innan du beställer byggsatsen.